Ed Vosselman is als partner verbonden aan WALBOS. Vanaf de start van zijn carrière als docent in het HAVO/VWO kwam hij, via het hoger beroepsonderwijs, in de universitaire wereld terecht. Hij promoveerde in 1995 op een onderzoek naar budgettering als instrument voor prestatiemanagement. Vanaf oktober 2005 is hij hoogleraar Accounting, in het bijzonder Management Accounting en Control, aan de Faculteit der Managementwetenchappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Professionele interesse
In zijn academisch werk en in zijn adviespraktijk gaat Ed Vosselman vooral uit van een systeemdynamische, pluriforme benadering van zijn vakgebied. Hij is steeds geïnteresseerd in de, vaak paradoxale, effecten van accounting en controlsystemen op het gedrag van managers en medewerkers en daarmee op de economische prestatie van organisaties. Hij pleit voor een kritische reflectie op vanzelfsprekendheden zoals de aanname dat organisaties gebaat zouden zijn bij onomwonden prestatiesturing van organisatie en individu. Zelfs in het besef dat daartoe ingezette instrumenten het risico dragen om juist het gedrag op te roepen dat men wil voorkomen.
Hij bepleit een perspectief, waarin prestatiemanagement niet zozeer gericht is op de constructie van de economische mens met zijn individuele en economische belangen als drijfveer, maar op de (re)constructie van de intrinsiek gemotiveerde sociale mens, die uit is op verbinding in organisatorische samenwerkingsverbanden, binnen en buiten de eigen organisatie. De sociale constructie van een gemeenschappelijk organisatie- en zingevingsverband neemt dan de plaats in van instrumentalisme. Metingen en tellingen, de kern van accounting, zijn dan niet het einde, niet een afrekening, maar een begin, een mobilisatie. Zij dagen uit tot leergedrag en versterken de flexibiliteit en de innovatiekracht. Dergelijke tellingen en metingen verleggen de aandacht van transactie naar interactie en relatie.
Activiteiten
Ed Vosselman heeft ruime ervaring in advisering en onderwijs op de terreinen van performance management, auditing en controlling.
Hij publiceert regelmatig in diverse nationale en internationale tijdschriften. Hij is redacteur bij het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie en ‘reviewer’ bij diverse internationale tijdschriften. Ook heeft hij een aantal
boeken geschreven over accounting, performance management en gedrag. Hij is gastdocent aan MBA- en RC-opleidingen van TiasNimbas en de Rotterdam School of Management.
Hij is columnist in het professionele Tijdschrift voor Controlling; zijn columns hebben veelal de relatie tussen accounting, accountability en ethiek tot onderwerp. Hij is lid van een universitaire commissie voor de ethiek. Daarnaast is hij voorzitter van de Quality Assurance Committee van alle geaccrediteerde opleidingen tot registercontroller in Nederland en is hij lid van de wetenschappelijke raad voor het onderhoud van DBC’s in de gezondheidszorg. Hij was lid van het audit committee van Fortis Insurance.
Voor zijn benoeming tot hoogleraar was hij universitair (hoofd)docent aan de faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven. Kort na zijn promotie werd hij hoogleraar bedrijfseconomie aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1999 was hij hoogleraar-directeur van EURAC, een aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verbonden instituut voor postdoctorale opleidingen in de sfeer van auditing, accountancy en controlling. In de periode 2000 t/m 2003 was hij decaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.